גינה חסכנית במים
השנה שנת בצורת, ואין לדעת מה יבוא בשנים הבאות. אם להיות כנים, אנחנו על גבול המדבר וזה אומר שכמות המים הטובים שעומדת לרשותנו אינה גדולה. על רקע זה מתבקש ליצור גינות שאינן צורכות השקייה מרובה או כאלה שעם הזמן לא ידרשו השקייה בכלל.
אבל מה לגבי הגינות הקיימות? צריך להתחיל לבצע בהן תיקונים.
מתחילים בתיקונים הבסיסיים ביותר:
? איתור ותיקון דליפות ונזילות במערכת ההשקייה (כדאי לבדוק את מערכת ההשקיה לפחות פעמיים בשנה).
? איתור וביטול השקייה מיותרת. למשל: טפטפות שמשקות אזורים שלא שתולים בהם צמחים או ממטירים שמשקים את הריצוף או את הצמחים מסביב שלא צריכים המטרה.
בשלב הבא נוודא שאנחנו לא משקים בעודף:
משרד החקלאות הוציא מנשר ובו רשומות כמויות המים שצורכים הצמחים השונים. ע"ס נתונים אלה אפשר לבדוק כמה מים הגינה צריכה באמת ולכוון את ההשקייה בהתאם.
אפשר להקטין את כמות ההשקייה הדרושה לגינה באמצעים שונים כמו:
? להגדיל את המרווחים בין ההשקיות. כלומר, להשקות לעיתים רחוקות ככל האפשר. כאשר אנו משקים אחת לשבוע-עשרה ימים, הצמחים מעמיקים שורשים ויונקים מים מעומק שבו אין התאדות ע"י חום השמש. כך גם נגן על הצמחים מפני חמסין או תקלה במערכת ההשקייה. אנו משקים אחת לשבוע (או חודש ? תלוי בצמחים) בכמות גדולה למשל אחת לשבוע ? 6 פעמים כמות המים שצריך להשקות ביום. אם אתם משקים את הגינה אחת ליומיים, צריך לעבור למשטר ההשקייה החדש בהדרגה, כי הצמחים צריכים זמן להעמקת שורשיהם. מדובר פה על צמחים השתולים באדמה ולא במיכלים/מצע מנותק.
? חיפוי הקרקע, רצוי בחומר אורגני כמו שבבי עץ, יאפשר להפחית עד 30% מכמות מי ההשקייה.
? גינה מוצלת מאבדת גם היא פחות מים. שוב, את הקיצוץ יש לעשות בהדרגה ובזהירות, כדי לאפשר לצמחים להסתגל לשינויים.
מי שמוכן, יכלו לשנות את עיצוב הגינה ורק אז לתכנן מחדש את כמויות המים להשקייה.
נתחיל בשינויים קלים:
לרוב, יש בגינות תערובת של צמחים שחלקם זקוקים להשקייה בשפע וחלקם להשקייה מועטה. חלקם אפילו יסתדרו בלי השקייה. אפשר להעתיק את הצמחים שדורשים השקייה גדושה למקום אחד שיושקה יותר באופן פרטני, או להוציאם מהגינה. במקומם אפשר לשתול צמחים חדשים שדרישות המים שלהם צנועות יותר. אם יש עונתיים חובבי מים ? כדאי לשתול אותם במרוכז ובכמויות קטנות ולהשקות בשפע רק אותם ולא את סביבתם.
נמשיך בשינויים גדולים יותר:
אפשר ורצוי לצמצם את שטח המדשאה, שהיא צרכנית מים גדולה. צריך לחשוב לשם מה דרוש הדשא, ולפי זה להחליט מהו שטח הדשא שבאמת נחוץ ומה לעשות בשטח הדשא שיבוטל.
איך יוצרים בגינה משטחים יפים ומזמינים שאינם דשא?
אפשר לשתול צמחים נמוכים ומשתרעים. אם רוצים להשתמש בשטח לישיבה ולבילוי אפשר לפזר בו אבני מדרך (ואפילו לצופף את חלקן ליצירת רחבה לא פורמאלית) וביניהם צמחים נמוכים. ריצוף איכותי ויפה (החל ממשטח בטון מעוטר באריחי נוי , עבור דרך דק עץ וכלה בריצוף אבן טבעית. דשא מלאכותי הוא ריצוף לכל דבר ולכן מקומו ברשימה זו.) יכול להוות משטח יפה, נעים ומלא אווירה. חיפוי אורגני כמו שבבי עץ או חיפוי לא אורגני כמו חלוקי נחל (חלוקים קטנים יפים בעיני הרבה יותר מהגדולים) מהווים משטח פחות פורמאלי, ואפשר פשוט להשאיר אדמה חשופה ולפרוש עליה מחצלות כשצריך.
ולאלה מכם שעוד לא הקימו את הגינה:
תדמיינו: חצר קטנה מרוצפת אבן קרירה, מוצלת ע"י עצים ופרגולות. אפשר ורצוי להוסיף בריכת נוי קטנה או אלמנט מים מפכפך שיוסיפו לחות, קרירות וקולות פכפוך. ומסביב ? צמחייה עבותה אולי בוסתן עצי פרי, יסמין ריחני ללילות הקיץ, פעמון רוח... נקי, מוצל, קריר ונעים בקיץ ? גם בחוץ וגם בבית (בתנאי שנצל עליו עם העצים). חוששים מחורף קר? אפשר לשתול עצים נשירים שיצלו בקיץ ויאפשרו לשמש לחדור ולחמם בחורף.
ועוד נקודה לסיום: צמחים שאינם זקוקים להשקייה מרובה אינם רק קקטוסים. הכרמל והגליל ירוקים גם בקיץ וללא השקייה בכלל. יש המון צמחים יפים שיסתפקו במעט מים ועדיין ילבלבו, ייפרחו ואף יניבו פרי.
מרבד ורוד סגול של פרחי לוונדר ריחנים, רשרוש מפל מים הזורם לתוך בריכת נופרים מעוצבת, ריח של פריחת עצי קלמנטינה ואשכולית באוויר, ערוגת צמחי תבלין מעוצבת וריחנית, מגע כפות רגליים על דשא ירוק ורענן, שביל אבני בזלת כהות טובל בירוק סגול של צמחי אירוס אוסטרלי סגלגלים, קוביות תאורה מזכוכית מעוצבת תלויים על עץ אדר ריחני,נקישות רגליים על משטח דק איפאה איכותי...כל זה אצלך בגינה.