top of page

שלושת מפתחות ההצלחה לגינה פורחת

גינה יפה ופורחת, זה אחד הדברים הקלים והמהנים ביותר שאפשר לעשות בסביבה הביתית,ובכל זאת, תשעים אחוזים מהגינות עלובות למראה ומעציבות את הלב. אם אתם עומדים בפני החלטה של תכנון הקמת גינה או שיפוץ של גינתכם הנוכחית, אספנו לכבודכם את שלושת העצות החשובות ביותר להצלחה בהקמת גינה ביתית. למעשה אפשר גם להגדיר אותן כשלושת הטעויות הנפוצות ביותר בגינון ישראלי. 

1. ראשית מעשה במחשבה תחילה 
צמחים, בניגוד לדברים אחרים במרחב של הבית, קשה להזיז. לא שזה בלתי אפשרי, אבל זה ממש לא פשוט ( ומאוד לא זול ). רבים וטובים נהנים משיטת הניסוי והטעייה. את המחשב נציב ליד הארון, ואת המיטה ליד הקיר ואם נגלה שזה לא ממש נוח, אז נחכה לגל הצונאמי של מרץ ונהפוך את הכל לכיוון השני של הבית. ואם שוב לא מרוצים, נשנע שוב את החפצים למקום אחר, אולי הפעם למחסן. אבל בגינה, זה ממש לא עובד. קשה, ולפעמים ממש בלתי אפשרי, להזיז דברים. דוגמאות? בבקשה. עץ ששתול קרוב מדי לקיר, וענפיו מגרדים את קירות הבית. שיח בכניסה שגדל מעבר למצופה, והוא שורט את העוברים. מטפס שלא ידע איפה הגבול, ועכשיו ברוב חוצפתו, הוא מנסה לחדור דרך חורים קטנים ברשת החלון. לא חסרות דוגמאות למקרים שבהם היינו רוצים להזיז צמח ששתלנו, אך איננו יכולים. אז מה כן ניתן לעשות? 

במרבית המקרים פשוט נשלים עם טעויות העבר בחריקת שיניים, ונשבע במשך עשרים השנים הבאות, שבפעם הבא שנעשה גינה, נפנה למישהו מקצועי וזה עוד במקרה הטוב. במקרה הפחות טוב, נאלץ לשלם מכיסנו לגנן שיבלום את הצמחים הסוררים, שיגזום את כל מה שמטריד את השכנים "כי אין ברירה". ממש לא סיפור ? רק כמה מאות שקלים טובים בכל חודש, כדי להזכיר לנו שוב, שהקמת גינות זוהי לא ההתמחות שלנו בחיים. הפתרון כל כך פשוט שזה מביך. על ידי ביצוע של תוכנית גן, אפשר לשנות את מראה ביתכם לעשרים השנים הבאות. 

הרעיון המרכזי הוא שמקדישים הרבה מאוד מחשבה למה שותלים, ואיפה שותלים אותו. תכנון מוקדם המבוסס על מחקר תנאי השטח של הגינה, ושל רצונות דיירי הבית, עוד לפני שנכנסים לשלב השתילה, משנה את התמונה מקצה לקצה. את התכנון אפשר כמובן לעשות לבד, אבל ייעוץ של מתכנן מקצועי, הופך את התהליך ליותר אופטימלי, ומביא לתוצאות יותר טובות. כיוון שלשם תכנון גינה נדרשים, בין היתר, היכרות ארוכת שנים עם תכונות הצמחים, ושילובם בהרמוניה, בינם לבין עצמם, וגם בינם לבין תנועת השמש במהלך היום. 

2. תשתית 
בואו נעצום עיניים ונדמיין את המצב הבא. בוקר יום שישי. קמנו בשקט. אנו צועדים אל החלון המשקיף לגינה, יום יפה בחוץ, אבל לעזאזל ? כבר שמונה שנים שהגינה קיימת והיא עדיין לא פורחת. "למה", אתם שואלים? תשתית לקויה, היא התשובה. 
הצעד השני להצלחה בהקמה של גינה, הוא התשתית. כמו בסיפור של הזזת הצמחים, גם כאן קשה ויקר לבצע שדרוג של התשתית אחרי שהגינה כבר שתולה. את התשתית צריך לעשות לפני ששותלים את הצמח הראשון, וזה פעולה שתלווה את הצלחה או הכישלון במשך שנים רבות. 

אז מה בעצם צריך להכין בתשתית לגינה. ראשית, יש להפטר מעשבים שליליים. את העלמתם יש לבצע בצורה נכונה, ולא להסתפק בתלישה שטחית. יש לזכור שצמח ששרד בלי מערכת השקיה ודישון, ילבלב אחרי שיקבל פינוקים כאלו. את הדברת העשבים צריך לעשות באופן מקצועי. מי שיודע איך ויש לו את הציוד ? יוכל לבד. אבל מי שזו היא לו הפעם הראשונה ? שלא ינסה לבד. כי צריך ניסיון כדי לבצע הדברת עשבים מקצועית ונכונה. היחס בין היקף הלימוד והעלות, הוא מגוחך, לכן מומלץ לקחת מישהו שניסה פעם במקום אחר את היחס הנכון בין אחוז החומר הפעיל, לבין גודל העשבים השוטים בגינה. 

שנית, יש לטייב את הקרקע. מה הוא בעצם טיוב הקרקע ולמה הוא בעצם נחוץ? הרי כולם יודעים שכל פיסת אדמה לא מעובדת מתמלאת בצמחיה. מדוע בעצם לצמחים בגינה צריך לעזור על ידי טיוב? התשובה נעוצה במחזור החיים של הטבע, אשר לא מתקיים בגינה. הצמחים גדלים פורחים וקמלים. לאחר מכאן הם הופכים לקש יבש. בעזרת לא מעט יצורים קטנטנים הם מתפרקים והופכים לקומפוסט. 

הקומפוסט הזה הוא יסוד חיוני בצמיחתו של דור צמחים חדש. הוא מספק שלושה דברים עיקרים: 

א. אחיזת מים - הדבר מאוד קריטי באדמה חולית. גרגרי החול הם גדולים מאוד והמים מחלחלים למטה. מסיבות שלא נוכל ממש לפרט כאן (והם גם לא ממש חשובות, כי זה לא שיעור בכימיה) המים כן יכולים להיצמד לקומפוסט. וכאשר הם נצמדים, הצמח יכול לשלוח את שורשיו הרכים והמתוקים, הנקראים בשפה המקצועית "יונקות" וללגום את המים לרוויה. 

ב. אוורור של הקרקע - המצב השני שבו השימוש בקומפוסט הינו קריטי, הוא דווקא במצב ההפוך ? אדמה כבדה וחוסר אויר. אדמה כבדה היא אדמה שיש בהרים ומתאפיינת בצבע חום כהה. זיהוי פשוט של אדמה כבדה, הוא הופעת סדקים באדמה יבשה. המאפיין של אדמה כבדה הוא שהוא מורכב מחלקים מאוד קטנים. המים נצמדים לחלקים הקטנים בקלות. הפעולה של הקומפוסט באדמה כבדה היא הפוכה מהפעולה של הקומפוסט באדמה קלה. באדמה כבדה הקומפוסט מאפשר למים לחלחל למטה וליצור מרווחי אוויר בקרקע. בהיעדר אוורור לשורשים הם נוטים לפתח ריקבון. 

ג. הזנה של הצמח - אם ניקח שטח בור ונבחן אותו מקרוב נוכל להבחין שהשכבות העליונות של הקרקע מלאות בשאריות צמחים יבשים. אולם ברוב הגינות לא מאפשרים לחלקים היבשים של הצמחים ליפול על הקרקע, שלא לדבר על להשאיר עצים מתים בגינה. הנטייה הזאת לגינה מסודרת ו"נקיה", כפי שהוכתבה לנו על ידי תרבות המערב ( עץ, ומתחתיו אדמה מגורפת, זה יפה ?), היא שגורמת בסופו של דבר לכך שהקרקע חסרה את אותו שלף שהופך לקומפוסט. 
החשיבות של הקומפוסט הוא שבתהליך פרוק החומר האורגני, נוצרים חומרים שהצמח זקוק להם. ניתן להשתמש בדימוי של "אוכל". מלבד המים הצמח צריך גם שורה של מצרכי מזון כדי לגדול. חלקם ייווצרו מהפירוק של החומר האורגני עצמו, וחלקם ייווצרו מאלפי האורגניזם החיים שעסוקים במלאכת הפירוק. הקומפוס מכיל את המזון והאורגניזים שהצמחים צריכים, ומהווה מרכיב חיוני במחזור החיים של הצמחים. 
לסיכום, טיוב הקרקע הוא המפתח לפוריות הקרקע. צמחים שנשתלים בקרקע לא פורייה יתקשו לגדול ולפרוח. לא פעם מקימי הגינה חושבים בטווח הקצר, כלומר איך תראה הגינה אחרי ההקמה. אך גינה אינה נמדדת, אלה מהשנה השנייה והלאה. ללא קרקע פורייה התוצאה יכולה להיות בעייתית. 

3. מערכת השקיה 
אין מה לעשות, כמעט כל גינה בישראל זקוקה לתוספת של מים במהלך הקיץ. המים הינם מצרך יקר, וכפי הנראה בעתיד יהיו מצרך יקר עוד יותר. קיימות היום מספר אפשרויות טכנולוגיות להשקות כל צמח וצמח בגן בצורה אפקטיבית. ההצלחה של הגינה תלויה מאוד באפקטיביות של מערכת השקיה. הקמת מערכת השקיה טובה היא דבר מורכב, מסובך ויקר, וגם במקרה זה, מאוד מומלץ לא לעשות את זה לבד. גם אם יש לכם הורים מהמושב שמבינים מאוד בהשקיה ורוצים להרכיב את המערכת לבד, צריך בזהירות ובנחישות ל"הוריד אותם מהנושא". 

מערכות ההשקיה השתנו ללא הכר מאז שהם הרכיבו את המערכת להשקיית הדשא אצלם בבית, במושב, ומה שנחשב בתקופתם לפאר היצירה נחשב היום למערכת מיושנת ובזבזנית מבחינת צריכת המים. אם ברצונכם להצליח בהקמת מערכת ההשקיה, כדאי לכם מאוד לפנות לגנן שגם מתמחה בהקמת מערכת השקיה. יש כיום בעלי מקצוע שמתמחים ספציפית בתחום, ולמרות שהעלות הראשונית היא מעט יותר גבוהה ? החזר ההשקעה העתידי, מובטח. 

אם תמלאו אחרי ההוראות הפשוטות של הכנת תוכנית גן, טיוב הקרקע ומערכת השקיה טובה, הסיכוי שלכם להצליח הוא 100%. בדוק! אפשר שהסגול של המרוות יהיה יותר חלומי ממה שדמיינתם, ואולי הגרניום יצמח מהר יותר ממה שחשבתם, אבל לא יהיו הפתעות הפוכות. בעוד 8 שנים תוכלו לקום בבוקר, לגשת לחלון, ולחשוב בשקט את המחשבה הכי שמחה בעולם : "הגינה שלי פורחת".

מרבד ורוד סגול של פרחי לוונדר ריחנים, רשרוש מפל מים הזורם לתוך בריכת נופרים מעוצבת, ריח של פריחת עצי קלמנטינה ואשכולית באוויר, ערוגת צמחי תבלין מעוצבת וריחנית, מגע כפות רגליים על דשא ירוק ורענן, שביל אבני בזלת כהות טובל בירוק סגול של צמחי אירוס אוסטרלי סגלגלים, קוביות תאורה מזכוכית מעוצבת תלויים על עץ אדר ריחני,נקישות רגליים על משטח דק איפאה איכותי...כל זה אצלך בגינה.

תכנון, הקמת גינות ועיצוב גינות איכות ברמה אחרת...

bottom of page