top of page

פרס מגן כוכב זהב לשערי תקווה

שערי תקווה שערי תקווה נמצא ראוי לקבלת מגן "כוכב זהב" לשנת 2009.

כוכב זהב מוענק על 5 שנות זכייה רצפוה ב-"חמישה כוכבי יופי" בתחרות קריה יפה של המועצה לישראל יפה, הם סיבה מצוינת להפנות את הזרקורים לכיוון שערי תקווה הגדול ביותר של מועצה אזורית שומרון. שערי תקווה שערי תקווה גדול באופן משמעותי מכל הישובים האחרים שבתחום שיפוטה של המועצה. שערי תקווה מונה כאלף ומאתיים בתי אב ומשתרע על פני היקף של כ- 10 ק"מ.
מיד בכניסה לישוב ולאורך הכבישים הפנימיים המובילים אל המזכירות קל להבין על מה ולמה זכה שערי תקווה בחמישה כוכבי יופי ובציון 99 מתוך 100. גינון מרהיב, שילוט מאיר עיניים, ארונות חשמל מאוירים בפרחי בר, פטריות אבן צבעוניות שצצו לאחרונה בכיכרות ובנקודות אסטרטגיות נוספות, עמודי מודעות עגולים בסגנון של "פעם", בתי אבן, בלב חצרות מטופחות, המשתלבים בטופוגרפיה הטבעית ההררית וטיילת מרשימה במרכז שערי תקווה בוואדי החוצה את שערי תקווה לכל אורכו.

  • "חמישה כוכבי יופי" הם ציון על חזות חיצונית בלבד? האם זה ענינו של הפרס המכובד?

חיימון: הקריטריונים לקבלת הציון הורכבו ממשתנים רבים אשר משקפים את איכות החיים בישוב. משתנים כמו מוסדות ציבור, מוסדות חינוך, ריאות ירוקות, גינון, גני שעשועים, מדרכות, שילוט, בטיחות בדרכים, פינות צל ועוד ועוד. 
משתנה נוסף בעל חשיבות רבה עניינו אסתטיקה ותרבות גם יחד הינו שילוב הקהילה בשיפור פני שערי תקווה, שילוב תלמידים, פעילות חסכון במים ואנרגיה, ופרויקט מחזור.
בשנה האחרונה בוצע פרויקט של ניקוי מעטפת שערי תקווה מפסולת בנייה וגרוטאות אשר הצטברו ב"חצר האחורית" של שערי תקווה במשך כל זמן קיומו (כ-22 שנים). בתקופת הקיץ השתתפו במבצע בני נוער רבים, אשר לצד הכנסה קטנה זכו גם לתרום תרומה חשובה לקהילה שלהם.
הזכייה בפרס הציבה את שערי תקווה על המפה הארצית בתחום איכות החיים.
אחד הדברים החשובים בישוב הוא שביעות רצונם של התושבים. התושבים גאים בישוב שלהם ואוהבים אותו. כמעט ואין עזיבות. לעיתים אנשים מוכרים בית בכדי לעבור לבית אחר יפה יותר בתוך שערי תקווה. בישוב מתנדבים רבים הפועלים בתוך שערי תקווה ואף מחוצה לו במתן עזרה וסיוע בתחום האישי והציבורי.

  • אין זה סוד כי שערי תקווה שערי תקווה שואף להיות רשות מוניציפאלית נפרדת מן המועצה, כדוגמת אלקנה הקטנה יותר ואורנית. מהם פני הדברים כיום?

גדעון: ועד שערי תקווה הגיע להסכם עם המועצה, לפני מספר שנים,  כי שערי תקווה יתנהל  כמערכת תקציבית סגורה. הארנונה תישאר לצרכי שערי תקווה, ושערי תקווה יקבל מן המועצה שרותי חינוך ורווחה בתשלום על החלק הבלתי מתוקצב ע"י המדינה, וכן שירותי תכנון ופיתוח. למעשה 95% מתקציב שערי תקווה מבוסס על תשלומי ארנונה  של התושבים ועוד 5% בלבד אלו תקציבי משרד הפנים אשר מועברים באמצעות המועצה. שערי תקווה מאז היווסדו , כיוזמה פרטית של משקיעים,נוסד, מתקיים ומתפתח כמעט ללא כל סיוע כספי ממשלה. כישוב גדול, זכאי שערי תקווה למענק מיוחד ע"י משרד הפנים, לישוב גדול, אולם מענק זה לא ניתן באופן סדיר, שערי תקווה אינו נהנה ממענקי איזון שהם מרכיב מרכזי בתקצוב רשויות מקומיות וחלקו במענק, נשאר בידי המועצה. באופן כללי יש שיתוף פעולה בין הועד למועצה, מידי פעם מתגלעת מחלוקת בענייני כספים, אולם מגיעים לפתרון.
לפני כחמש שנים הוגש בג"ץ במטרה לזכות בהכרה כמועצה מקומית. הבג"ץ נדחה מפעם לפעם, בנימוק שהנושא מטופל בוועדה של משרד הפנים אשר בסופו של דבר החליטה על איחוד שערי תקווה,  אורנית שערי- תקווה, אלקנה ועץ אפרים לרשות מוניציפלית אחת, ובשל כך הוקפא הבג"ץ על ידינו עד להחלטה מעשית על האיחוד או ביטולו.

  • שערי תקווה שערי תקוה נחשב לסביון של השומרון. האומנם?

גדעון:מגורים בשערי תקווה הם עניין לא זול. מגרש בישוב עולה כיום כמאה ועשרים אלף דולר לדו משפחתי.  בתקופות נדל"ן טובות יותר בארץ, הגיע אף למאה ושבעים אלף דולר. למרות המחיר הגבוה של מגרשים לבנייה, ישנו ביקוש מתמיד למגרשים וכל מגרש שעומד למכירה נחטף. 
חיימון:שערי תקווה מושך משפחות רבות, צעירות ברובן. אנו אף עדים לתופעה מיוחדת של בנים ממשיכים, או הורים שבאים בעקבות ילדיהם.
גדעון: שערי תקווה מושכת מתיישבים חדשים משתי סיבות עיקריות. איכות החיים בישוב והקרבה הגיאוגרפית למרכזי הערים הגדולות.

  • מתצלום אוויר של האזור הכולל  את שערי תקווה הסמוכה אלקנה, עץ אפריים ואורנית  ניתן ללמוד כי כמעט כל השטח סביב שערי תקווה מנוצל. מהן  אפשרויות ההתרחבות של שערי תקווה?

גדעון: מגמות ההתרחבות של שערי תקווה הן בכל הכיוונים. סך הכל במעטפת שערי תקווה אנו רואים כיום פוטנציאל לעוד כ 750 יחידות בנייה, שני בתים בכל מגרש. מדובר במספר שטחים שנמצאים בשלבים שונים של רכישה, וקביעת תב"ע. באזור הכניסה לישוב יש כ150 מגרשים שיופשרו בקרוב. בסמוך להם, לכיוון מזרח שטח ט' שמיועד לקריית חינוך, הכולל גם 80 מגרשים לבנייה. עוד שטח במזרח שערי תקווה הקרוי "פרומוביץ" ובו 50 דונם ושטח נוסף  מצפון לישוב בשטח הנקרא "מעוז-פרומוביץ" של כמאתיים יחידות דיור . בעתיד הרחוק,  בנייה לכיוון צפון וצפון מערב, בנייה שתיצור רצף התיישבותי לכיוון אורנית.

כיצד השפיעה העתקת כביש חוצה שומרון מן התוואי הקודם לתוואי הנוכחי מדרום לו?
גדעון: העתקת הכביש גרמה להרעה מסוימת, בעיקר לצעירים חסרי רכב שנהנו מטרמפים רבים ואוטובוסים תכופים. חששנו מפני העתקה זו, אולם בסופו של דבר הנזק אינו רב
חיימון: במגמה להתגבר על בעיית התחבורה פעלנו למען בניית מסוף שער שומרון שם הוקם טרמינל תחבורתי ואיליו מגיעים אוטובוסים רבים הנוסעים על כביש מס' 5 מכיוון אריאל ואל אריאל.  בעתיד מתוכנן לפעול שרות של אוטובוסים זעירים שינועו בין ארבעת ישובי הגוש אל מסוף שער השומרון ואל תחנת הרכבת בראש העין צפון (מחלף קסם)

  • האם לגדר ההפרדה המקיפה את גוש שערי תקווה אלקנה, אורנית עץ אפריים ושערי תקווה, ומשיקה לישוב שערי תקוה בנקודות מסוימות יש השפעה על החיים בישוב ועל התפתחותו?

גדעון: מבחינה פוליטית רבים מתנגדים לגדר ההפרדה  החוסמת את ההתפתחות העתידית של שערי תקווה, אולם אי אפשר שלא להודות כי הגדר יצרה מציאות ביטחונית טובה יותר עבור כל ארבעת שערי תקווה בגוש.
חיימון: גדר ההפרדה מורכבת ממערכת מכשולים ברוחב של כ-70 מ' שבמרכזה גדר אלקטרונית מגובה בסיורים תכופים של הצבא ומצלמות היקפיות הנותנות תמונה של 360 מעלות, בכל רגע נתון. כך שקיומה של גדר משמעותית בהחלט מהווה שיפור מהותי. גדר ההפרדה המקיפה את שערי תקווה הולידה רעיון חדש של שער אחד משותף לשערי תקווה, אלקנה ועץ אפרים, על כביש הגישה לישובים, מערבית לכניסה לשערי תקווה. איחוד השערים יחסוך בעלויות ביטחון רבות לכולם.

  • בישוב חיים תושבים דתיים וחילוניים.  האם מדובר בהרמוניה, שיתוף פעולה או מתחים?

גדעון: שערי תקווה כישוב עירוני, ללא ועדת קבלה, מצטיין בפסיפס אנושי רב-גוני. דתיים וחילוניים, ממעמדות כלכליים שונים, עצמאים ושכירים, בני עדות שונות, ילידי הארץ  וותיקים ועולים ואפילו תושבים מכל גווני הקשת הפוליטית כולל שמאל מובהק. היחס בין האוכלוסייה החילונית לדתית עומד על 60% לעומת 40% בהתאמה (בגני הילדים המצב הפוך) אשר מצליחים לשמור על דו קיום הרמוני לאורך כל הדרך.
ועד שערי תקווה ומובילי התרבות בישוב לעולם לא ייזמו פעילות שיש בה חילול שבת, אולם באירועים פרטיים אין מגבלות מלבד הסטנדרטים הקיימים בכל מקום.
לאחרונה נפתח בישוב גן ילדים מעורב לילדים חילוניים ודתיים המשמש כמודל לדו-קיום.
חיימון: הרב שמואל פוירשטיין רב שערי תקווה מקובל מאד על כלל התושבים והדרך שבה הוא פועל בהחלט תורמת לאווירה ההרמונית בין חילוניים ודתיים.

  • כיצד מנהלים ישוב גדול  על ידי צוות מתנדבים?

גדעון: חברי הועד נבחרים לחמש שנים. הבחירות מתקיימות  בעת הבחירות לראשות המועצה. אחוז ההשתתפות בבחירות לוועד המקומי מגיע לכדי 70%, נתון מכובד לכל הדעות
חיימון: שערי תקווה גדול והוא מתנהל על ידי מנגנון מצומצם ביותר. לולא פעילותו של היו"ר המקדיש שעות רבות מזמנו בהתנדבות היה בלתי אפשרי לנהל את שערי תקווה באופן תקין.
גדעון: לדעתי כיו"ר וועד בסדר גודל של ישוב כמו שערי תקווה צריך שיהיה תפקיד במשרה מלאה. כמו כן יש לציין שקיימות מגבלות בייצוג היישוב מול מוסדות המדינה.

בישוב משחקייה המיועדת לילדים מגיל 1-9. המקום מרווח ומואר מרוצף בפרקט ומציע מגוון של הפעלות לילדים בתחום המוטורי והקוגניטיבי, כולל שש עמדות מחשבים לילדים
הקמת המשחקייה התאפשרה על ידי סגירת מתחם של שש חנויות שעמדו ללא שימוש ונרכשו ע"י שערי תקווה. בשטח הקיים נוצר אתר בילוי נפלא לילדים ולהורים שהרחיבו את מעגל ההיכרויות שלהם במקום. למשחקייה מגיעים תושבים מן שערי תקווה הסמוכים. .

במועדון גיל הזהב פגשנו גמלאים ומבוגרים שבאו לבלות בשעות הבוקר במועדון. ליהנות מחוג של פרסקו, ממשחקי מחשב או סתם מחברה נעימה. המקום מופעל על ידי מתנדבים ומשרת כשישים חברים.  .

תחנת כבוי אש קטנה הנותנת גיבוי לשירותי הכבאות מאריאל. סביב התחנה נוצרה פעילות התנדבותית של בני נוער במסגרת מחויבות אישית. תחנה זו היא חלק מחשיבה כוללת של פיתוח מרכז פינוי והצלה אזורי לכל תושבי הגוש המונה כ16,000 נפש. כחלק ממאמץ זה נערך קורס נהגי אמבולנס ונבנה מערך מפותח של כארבעים מתנדבים של המשמר האזרחי.

ש.י.ל (שירות יעוץ לתושב) מרכז שי"ל משמעותי פועל בישוב במגוון רחב של נושאים לרווחת כלל תושבי האזור המעונינים  בייעוץ בתחומים של: יעוץ משפטי, יעוץ כלכלי, גישור, דיור, ענייני עבודה, ביטוח לאומי, רווחה, מסים, תקשורת, צרכנות, תברואה וכו'. בשנת 2005 נעזרו בשרותי ש.י.ל כ- 300 איש.

עיירה תיירותית
דרך הביטחון הישנה הופכת בהדרגה לציר תיירותי עם שמונה עשרה שמורות טבע קטנות. שמורת בור המים, שמורת שפני סלע, שמורות פרחים מוגנים כמו חצבים, רקפות וצבעונים, שמורת המערה, שמורת המצוק ועוד. הציר כולו עובר דרך מטעי זיתים, חלקם עתיקי יומין ביניהם פזורים שולחנות לפיקניק הצופים אל הנוף. הציר כולו נמצא בשלבי פיתוח ראשוניים ומבוסס על משאבים קיימים. האזור עשיר באתרים היסטוריוגרפים מעניינים וכעת שוקדים על הכנת מפת ציר מלווה בהסברים עיוניים תואמים. התנועה על הציר יכולה להיחשב להולכי רגל וכמסלול "אקסטרים" לאופני הרים. אחד משכיות החמדה המיוחדות שבציר היא שמורת איילים שנוצרה באופן טבעי בין הגדרות של שערי תקווה ואלקנה (בצמוד למכללת אורות). בשמורה נמצאים, נכון לעכשיו, תשעה צבאים, כולל במבי קטן שנולד בשבי. רשות הגנים הלאומיים מתכוונת להעביר לשמורה איילים נוספים מאזורים אחרים בארץ בהם יש צורך בדילול אוכלוסיית איילים נקודים ועוד. חשוב לציין כי כל פינות החמד. בנוסף לציר ההיקפי מנסים לעודד בישוב אומנויות מקומיות וגלריות, ופעילויות ייחודיות כגון יקב כחלק מקונספט עתידי של עיירה תיירותית.

לסיום מבקשים גדעון וחיימון להדגיש כי התוצאות החיוביות המדברות בעד עצמן הן תוצאה של פעילות ברוכה של עובדי שערי תקווה וחברי וועד שערי תקווה.

 

 

FOLLOW US:

  • w-facebook
bottom of page